10 lucruri care te pot ajuta să scapi de insomnie

10 lucruri care te ajută să scapi de insomnie - davay.ro

Dacă ai tulburări de somn, descoperă în articol 10 lucruri care te pot ajuta să scapi de insomnie. Te trezești de multe ori în timpul nopții și nu mai reușești să adormi la loc, sau ești foarte matinal și ai senzație de oboseală la trezire? Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta imediat și care te vor ajuta să ai un somn odihnitor.

  1. Încearcă să menții un program fix de odihnă, chiar și în zilele de sărbătoare.
  2. Asigură-te mediul de dormit este liniștit și întunecat.  Dacă lumina este prea puternică sau există zgomot, purtați ochelari de protecție și dopuri pentru urechi pentru a dormi.
  3. În timpul zilei este bine să evită să dormi o perioadă lungă de timp, deoarece acest lucru va conduce la reducerea forței mortice a somnului pe timpul nopții. Este bine însa să ai reprize de 15-20 de minute de somn după amiază și nu mai mult.
  4. După ora 15, celor insomniaci nu le este recomandat consumul de cafea sau băuturi care conțin cafeină. De asemenea este bine să eviți să beți și să fumezi înainte de a merge la culcare.
  5. Încearcă să nu aduci problemele din cursul zilei în dormitor, iar dacă este necesar, fă o listă cu toate grijile, soluțiile și planurile pentru a doua zi și pune-o deoparte, asta te poate ajuta să te relaxezi înainte de a merge la culcare și să scapi de insomnie. 
  6. Relaxează-te o oră înainte de a merge la culcare sau fă ceva ce te ajuta să te relaxezi, cum ar fi meditația, yoga, vizionarea unui film, ascultarea melodiilor de ambianță. 
  7. Dormitorul este doar pentru dormit sau intimitate. Nu urmări televizorul în pat, nu lucra sau nu te implica în alte activități care nu sunt legate de somn.
  8. Nu trebuie să te mai uiți la ceas după ce mergi la culcare, acest lucru doar va crește anxietate și frustrare. 
  9. Dacă nu poți dormi, nu ezita sa te ridici, sa părăsesti camera, citește o carte sau poți face ceva ce îți place, până când îți este somn, și apoi te poți întoarce în dormitor. 
  10. Exercițiile fizice regulate ne pot ajuta să dormim mai stabil, dar pentru a evita suprasolicitarea musculară, este bine sa nu facem exerciții cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare.

Binențeles, un rol foarte important pentru un somn odihnitor îl joacă pernele, lenjeriile de pat confortabile sau cuverturile. Tu ce obiceiuri ai încercat până acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *